We maken gebruik van cookies om onze website te optimaliseren. Klik HIER voor meer info.

C.L.B.

CLB

CLB staat voor "Centrum voor Leerlingenbegeleiding".

Leerlingen, ouders en scholen kunnen er informatie en begeleiding krijgen. Daarvoor zorgen artsen,maatschappelijke werkers, pedagogen, psychologen, psychologisch assistenten en verpleegkundigen.

Je kunt met allerlei vragen naar het CLB. Een kleine greep uit de zeer brede waaier:

 • vragen over studeren en studiekeuze op school,
 • lees- en rekenproblemen,
 • gezondheid,
 • slaapproblemen,
 • angst om naar school te gaan,
 • pestgedrag,
 • de aanpak van vervelend gedrag,
 • opvoeding …

Op sommige vragen krijg je al meteen een antwoord. Vaak is een verhelderend gesprek voldoende.
Soms is extra hulp en ondersteuning nodig. Samen met de CLB-medewerker werk je dan aan een oplossing. Indien nodig vindt er een medisch, psychologisch en/of sociaal onderzoek plaats. In een aantal gevallen verwijst het CLB voor verdere behandeling of begeleiding door naar een andere, meer gespecialiseerde gezondheids- of welzijnsdienst.

Naast deze “vraaggestuurde” werking is het CLB ook verantwoordelijk voor de verplichte medische onderzoeken in bepaalde leerjaren : 1ste en 2de kleuterklas, 1ste , 3de en 5de leerjaar basisonderwijs. Een deel van de onderzoeken vindt plaats op het centrum zelf, een deel op school. Het CLB is ook belast met herhalingsinentingen en met preventie van sommige besmettelijke ziekten.

De CLB-tussenkomsten zijn gratis en gebeuren met de grootste discretie en met respect voor het privé-leven.

Het CLB-schoolteam begeleidt de scholen. Voor elke school staat een team van deskundigen ter beschikking van de leerlingen, de ouders en de leerkrachten : een arts, een sociaal verpleegkundige, een maatschappelijk werker en een psycho-pedagoog.

Goed om weten:

 • Van elke begeleide leerling is er een dossier. Bij schoolverandering gaat dit dossier naar het CLB dat de nieuwe school begeleidt.
 • Identificatiegegevens, gegevens over inentingen,medische onderzoeken en leerplichtbegeleiding worden automatisch overgedragen.
  De andere gegevens worden overgedragen indien er geen verzet wordt aangetekend door de ouders of door de leerling vanaf 14 jaar of ouder. Dit mogelijk verzet gebeurt schriftelijk en binnen de 30 dagen na de verwittiging van de overdracht.
 • Dossiers mogen aan geen enkele andere instantie worden overgedragen tenzij : schriftelijke toelating van de ouders en/of de leerling ouder is dan 14 jaar.
 • Aan schoolbetrokken directie en -personeel wordt alleen relevante noodzakelijke informatie gegeven.
  De ouders en leerlingen hebben recht op toegang tot de gegevens uit het dossier.
 • Dit dossier wordt op het centrum bewaard tot minstens 10 jaar na datum van de laatste medische tussenkomst. Na die periode wordt het dossier vernietigd.

Adres:

VCLB Maasland
Deken Bernardstraat 4
3630 Maasmechelen
tel. +32(0)89 77 97 30
fax +32(0)89 77 97 31

E-mail: afdeling Maaseik: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

E-mail: afdeling Maasmechelen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website

Openingsuren:

Elke werkdag van 08:30 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00
maandagnamiddag gesloten